Sušení bylinek a chilli papriček v sušičkách potravin
Máte rádi bylinky a chilli papričky? Když přijde čas jejich sběru, můžete si tyto skvělé pochoutky uchovat pomocí sušení po celý rok. Tyto suroviny jsou plné aromatických, chutných i léčivých druhů, které oceníte zvláště v zimním období. Pěstování léčivých rostlin se těší dlouholeté tradici. Pěstování ve vlastní zahrádce nebo v květináčích na terase vám může oproti sběru léčiv z přírody poskytnout vyšší kvalitu, kterou si sami zajistíte pravidelnou péčí o rostliny. Nasbírané bylinky a papričky ukládejte volně. Sušit je musíte co nejrychleji po sběru, aby vám nezvadly.
Každá rostlina potřebuje jistý postup a teplotu při sušení, aby došlo k co nejmenšímu úbytku léčivých látek. Vrstvy musí být v sušičce naskládány tak, aby byly provzdušněné. Listy a květy můžete svazovat volně do svazečků, což umožní, aby se bylinky nerozdrolily. Rostlinky by měly v maximální míře uchovat původní barvu, chuť a vůni. Usušené bylinky si zabalte do papírových pytlíků, dobře se přechovávají i ve sklenicích, plechovkách nebo papírových krabicích. Teprve poté je uschovejte na suchém a chladném místě s dobrou ventilací a stálou teplotou vzduchu. U chilli papriček je sušení jednodušší. Papriky rozkrojíme v půlce a položíme na pláty sušičky. Po usušení vyjmeme semínka, která jsou hořká, a můžeme se těšit na pikantní pokrmy, které si z papriček připravíme! Další recepty zde.