Blanšírování zkrátí dobu sušení
Blanšírování jako metoda úpravy produktu před sušením se dělá buď ve vařící vodě nebo v páře. Tato metoda je nejúčinnější u ovoce s tvrdou slupkou (která někdy mívá přirozenou ochrannou voskovou vrstvu), jako jsou hrozny, švestky, brusinky, atd. Povařením ve vodě jednu nebo dvě minuty slupka popraská a díky tomu může voda snadněji unikat, což zkrátí dobu sušení.
Blanšírování ve vodě
Naplňte velký kastrol více než do poloviny vodou. Vodu přiveďte k varu a produkt zamíchejte přímo do vařící vody. Zakryjte pokličkou a blanšírujte asi tři minuty. Vyjměte produkt z horké vody a vložte do ledové vody. Po odkapání vysušte papírovou utěrkou a vložte do sušičky.
Blanšírování v páře
Použijte tradiční dvoudílný pařák a do dolní části napusťte asi 5 cm vody. Perforovanou horní část naplňte produktem. Vodu nechejte prudce vařit asi čtyři minuty. Vyjměte produkt z parní lázně a vložte do ledové vody. Po odkapání vysušte papírovou utěrkou a vložte do sušičky.
Elektrický pařák
Elektrický pařák je možná nejlepším prostředkem pro blanšírování. Napomáhá zachování živin, dá vyniknout těm nejživějším barvám produktu a stupňuje přirozenou chuť a aroma. Pokud jde o blanšírování jednotlivých druhů ovoce a zeleniny, řiďte se pokyny uvedenými v návodu k vašemu elektrickému pařáku.