Jak nejlépe sušit?
Jak nejlépe sušit ovoce
Tabulka ukazuje doporučené časy a teploty. Doba sušení se však může významně lišit v závislosti na velikosti sušených potravin a množství obsažené vody.
Uvádíme pouze vybrané suroviny. U ostatních je postup analogický.
Surovina | Příprava | Doba sušení cca | Test vysušení | Přibližné množství na síto | % původní hmotnosti po vysušení |
Jablka | Cca 15 mm silné klíny nebo 8 mm tenké plátky | 6 – 10 | Velmi pružné | 600g | 10 – 15% |
nebo 8 mm tenké plátky | 6 – 8 | Ohebné | 500g | 10 – 15% | |
Meruňky | Půlené | 10 – 18 | Ohebné | 600g | 20% |
Banány | Oloupané a podélně půlené | 8 – 12 | Jako kůže | 500g | 20 – 25% |
Třešně | Celé | 10 – 18 | Velmi pružné | 500g | 25 – 30% |
Hrozny | Půlené | 12 – 15 | Ohebné | 600g | 20% |
Hrušky | Půlené | 15 - 30 | 500g | 20 – 25% | |
nebo cca 8 mm tenké plátky | 6 – 10 | Ohebné | 500g | 20 – 25% | |
Ananas | Oloupaný, cca 8 mm plátky | 12 – 10 | Velmi pružný | 500g | 25 – 30% |
Švestky | Půlené | 10 – 18 | Ohebné | 250g | 20% |
Jahody | Půlené či celé | 9 – 15 | Ohebné | 500g | 20% |
Jak nejlépe sušit zeleninu
Surovina |
Příprava |
Doba sušení cca |
Test vysušení |
Přibližné množství na síto |
% původní hmotnosti po vysušení |
Mrkev |
Očištěná, plátky cca 8 mm |
6 – 8
|
Tvrdá |
400g |
15% |
Celer |
Očištěný, plátky cca 8 mm, blanšírovaný |
6 – 10
|
Tvrdý |
400g |
15% |
Okurky |
Neostrouhané Cca 1 cm plátky |
6 – 8
|
tvrdé |
400g |
15% |
Zelené fazole |
Celé blanšírované fazole |
6 – 10
|
Křehké |
400g |
15% |
Pórek |
Půlený, kousky 6 – 8 cm, blanšírovaný |
6 – 10
|
Křehký |
500g |
20% |
Hrášek |
Vyloupaný, blanšírovaný |
8 – 10
|
Tvrdý |
400g |
25% |
Papriky |
Cca 8 mm silné proužky |
8 – 10
|
Ohebné |
400g |
20% |
Rajčata |
Oloupaná, půlená nebo cca 6 mm plátky |
10 – 14
7 – 10
|
Ohebná
Tvrdá |
400g
300g |
15%
10% |
Jak nejlépe sušit bylinky
Tabulka ukazuje doporučené časy a teploty. Doba sušení se však může významně lišit v závislosti na velikosti a druhu sušených bylin a množství obsažené vody.
Poznámka: Sušené bylinky drťte až před použitím.
Surovina |
Příprava |
Doba sušení v hod. |
Test vysušení |
Bazalka, pažitka, kopr, petrželka, rozmarýn, šalvěj, estragon… |
Sušit vcelku nebo nasekané. Před sušením umýt. |
3 - 7 |
Křehké |
Jak nejlépe sušit houby
Tabulka ukazuje doporučené časy a teploty. Doba sušení se však může významně lišit v závislosti na velikosti a druhu sušených bylin a množství obsažené vody.
Surovina |
Příprava |
Doba sušení v hod. |
Test vysušení |
Všechny druhy |
Řádně očistěte, malé houby vcelku, větší krájejte podélně |
2 – 6 |
Jako kůže |