Jak nejlépe sušit?

Jak nejlépe sušit ovoce

Image 0

Tabulka ukazuje doporučené časy a teploty. Doba sušení se však může významně lišit v závislosti na velikosti sušených potravin a množství obsažené vody.

Uvádíme pouze vybrané suroviny. U ostatních je postup analogický.

Surovina Příprava Doba sušení cca Test vysušení Přibližné množství na síto % původní hmotnosti po vysušení
Jablka Cca 15 mm silné klíny nebo 8 mm tenké plátky 6 – 10 Velmi pružné 600g 10 – 15%
  nebo 8 mm tenké plátky 6 – 8 Ohebné 500g 10 – 15%
Meruňky Půlené 10 – 18 Ohebné 600g 20%
Banány Oloupané a podélně půlené 8 – 12 Jako kůže 500g 20 – 25%
Třešně Celé 10 – 18 Velmi pružné 500g 25 – 30%
Hrozny Půlené 12 – 15 Ohebné 600g 20%
Hrušky Půlené 15 - 30   500g 20 – 25%
  nebo cca 8 mm tenké plátky 6 – 10 Ohebné 500g 20 – 25%
Ananas Oloupaný, cca 8 mm plátky 12 – 10 Velmi pružný 500g 25 – 30%
Švestky Půlené 10 – 18 Ohebné 250g 20%
Jahody Půlené či celé 9 – 15 Ohebné 500g 20%

Jak nejlépe sušit zeleninu

Surovina

Příprava

Doba sušení cca

Test vysušení

Přibližné množství na síto

% původní hmotnosti po vysušení

Mrkev

Očištěná, plátky cca 8 mm

6 – 8

 

Tvrdá

400g

15%

Celer

Očištěný, plátky cca 8 mm, blanšírovaný

6 – 10

 

Tvrdý

400g

15%

Okurky

Neostrouhané

Cca 1 cm plátky

6 – 8

 

 

tvrdé

400g

15%

Zelené fazole

Celé blanšírované fazole

6 – 10

 

Křehké

400g

15%

Pórek

Půlený, kousky 6 – 8 cm, blanšírovaný

6 – 10

 

Křehký

500g

20%

Hrášek

Vyloupaný, blanšírovaný

8 – 10

 

Tvrdý

400g

25%

Papriky

Cca 8 mm silné proužky

8 – 10

 

Ohebné

400g

20%

Rajčata

Oloupaná, půlená nebo cca 6 mm plátky

10 – 14

 

7 – 10

 

Ohebná

 

Tvrdá

400g

 

300g

15%

 

10%

Jak nejlépe sušit bylinky

Image 1

Tabulka ukazuje doporučené časy a teploty. Doba sušení se však může významně lišit v závislosti na velikosti a druhu sušených bylin a množství obsažené vody.

Poznámka: Sušené bylinky drťte až před použitím.

Surovina

Příprava

Doba sušení v hod.

Test vysušení

Bazalka, pažitka, kopr, petrželka, rozmarýn, šalvěj, estragon…

Sušit vcelku nebo nasekané. Před sušením umýt.

3 - 7

Křehké

Jak nejlépe sušit houby

Image 2

Tabulka ukazuje doporučené časy a teploty. Doba sušení se však může významně lišit v závislosti na velikosti a druhu sušených bylin a množství obsažené vody.

Surovina

Příprava

Doba sušení v hod.

Test vysušení

Všechny druhy

Řádně očistěte, malé houby vcelku, větší krájejte podélně

2 – 6

Jako kůže