Obnovení původních vlastností - rehydratace

Dehydrované potraviny můžete snadno zahrnout do své stravy. Přesnídávka z banánových lupínků, sušených proužků ochuceného masa nebo kousků sušené zeleniny patří k typickým jídlům vlastníků kvalitních sušiček potravin! Obnovení původních vlastností sušených potravin přináší další rozměr mnohostrannosti v každodenní přípravě potravin. 

Rehydratace řádně usušených potravin je snadná

Produkty se vrátí do prakticky stejného tvaru se stejným objemem a vzhledem. Pokud je ošetřujete opatrně, pak si podrží většinu původního aroma a chuti, stejně jako minerálních látek a nezanedbatelného množství vitamínů.

Existuje několik metod, jak obnovit původní vlastnosti potravin; patří k nim namáčení ve vodě nebo v ovocné šťávě, ponoření do vařící vody, vaření nebo použití elektrického pařáku. Je důležité nepřidávat během prvních pěti minut sůl, cukr ani koření, protože tyto přísady brání absorpci. 

Způsoby rehydratace

Elektrický pařák

Je jedním z nejúčinnějších a nejúspěšnějších prostředků rehydratace potravin. Upravovaná potravina se položí do misky na rýži a zalije tekutinou. Pára cirkuluje pařákem a prostupuje potravinou, která postupně nabobtná do své původní velikosti a vrátí se téměř do čerstvého stavu.

Máčení

Při aplikaci této metody vložte kousky nasušené potraviny do mělké pánve, zalijte tekutinou a nechejte působit jednu až dvě hodiny. Pokud provádíte rehydrataci v noci, uložte pánev do ledničky.  

Ponoření do vařící vody

Pro navrácení zeleniny do původního stavu ponořte jeden šálek nasušené hmoty do jednoho šálku vařící vody a nechejte 5 až 20 minut máčet. Jídlo připravte podle svého receptu. Při zpracovávání ovoce nasypte jeden šálek do pánve, zalijte jedním šálkem vody a na mírném ohni poduste, dokud nezměkne.

Vaření

U zeleninových příloh, ovocných polev nebo kompotů použijte jeden díl vody na jeden díl usušené hmoty. U potravin určených do suflé, pirohů nebo do chleba z kvasnic přidejte dva díly tekutiny do tří dílů sušených potravin. Pokud vaříte ovoce, vložte je do kastrolu s vařící vodou. Potom na mírném ohni povařte od jedné minuty do patnácti minut, nebo dokud ovoce nezměkne.