Sušení švestek, meruněk a šípků v sušičce ovoce
Sušení ovoce umožňuje vychutnat si ho kdykoliv po celý rok. Sušení ovoce, zeleniny, hub, těstovin, obilovin či masa patří k nejstarším technikám uchovávání potravin. Sušení potravin pomocí kvalitní sušičky Vám umožní zpracovat a uskladnit velké množství plodin, pro které byste jinak jen těžko hledali využití. Domácí sušení různých surovin Vám zaručí nejen jeho kvalitní uchování, ale také Vám umožní přijímat vysoký obsah vitamínů a minerálů a to bez jakýchkoliv chemických látek po celý rok.
Sušení je založeno na principu, kdy se snižuje obsah vody a tlumí možnost růstu mikroorganizmů. Zároveň se v surovinách zachovává maximum vitamínů. U každého druhu surovin by měl být individuální přístup, protože každý typ potřebuje jinou teplotu a délku sušení. Mezi nejoblíbenější ovoce k sušení patří švestky, meruňky a šípky. Švestky jsou velmi sladké, takže vám nahradí přísun nezdravých cukrů ve sladkostech či bonbonech. Navíc mají pozitivní účinky na naše zdraví, obsahují totiž vysoké množství vlákniny a tím pročišťují trávicí systém a napomáhají vstřebávání cholesterolu. Díky vysokému obsahu pektinů získává strávník pocit sytosti, a proto sušené švestky mohou nahradit i různé léčivé prostředky doporučované na hubnutí. Švestky dále obsahují draslík, a proto jsou doporučovány lidem, kteří mají problém s vysokým tlakem. Minerály ve švestkách prospívají také našim ledvinám a játrům.
Sušené meruňky jsou zase dobrým zdrojem proteinů a železa. Nejvýznamnější složkou je však betakaroten, který pomáhá udržovat dobrý stav zraku. Díky obsahu provitaminu A meruňky zvyšují odolnost proti infekcím. Doporučují se při chronickém zánětu sliznice hltanu, zánětu vedlejších dutin nosních a ekzémech.
Šípky jsou již od pradávna důležitým zdrojem hned několika vitamínů a minerálů. Obsahují vitamín C v opravdu silné koncentraci (200 až 500 mg v 100 g). To je desetkrát více, než mají citrony. Dále obsahují i množství karotenů – provitaminů A a vitaminy skupiny B. Najdeme v nich i velké množství cenných minerálních látek, jako je draslík a hořčík.