Sušička na ovoce Excalibur CLEAR DOOR s časovačem - 9 táců černá (4926TCDB)
Sušení při nízké teplotě zvýrazňuje chuť a zachovává nutriční hodnotu potravin pro delší skladování.
Sušičky potravin Excalibur (4926TCDB) s dvacetiletou výrobní tradicí určují v tomto odvětví standard v designu, kvalitě i spolehlivosti.
Průhledné dvířka (CD - CLEAR DOOR), jsou vyrobena z polykarbonátu a jsou nabízeny u modelů:
- Excalibur 5 táců s časovačem černá
- Excalibur 9 táců s časovačem černá
Sušení při nízké teplotě zvýrazňuje chuť a zachovává nutriční hodnotu potravin pro delší skladování. Sušičky potravin Excalibur s dvacetiletou výrobní tradicí určují v tomto odvětví standard v designu, kvalitě i spolehlivosti.
Pokud chceme při sušení syrových potravin uchovat účinnost enzymů, musíme dbát na dvě důležité okolnosti. První z nich je správná kontrola teploty, druhá je doba sušení. Enzymy ztrácejí svou účinnost, pokud jsou vystaveny příliš vysoké teplotě. Je-li však teplota sušení nízká, sušení trvá déle a potraviny se mohou zkazit nebo se v nich rozmnoží bakterie.
Sušička Excalibur je vybavena sušícím systémem využívajícím horizontálního proudění vzduchu (Parallexx Horizontal-Airflow Drying System) a nastavitelným termostatem, proto je mimořádně vhodná pro sušení syrových potravin, které si podrží svou vysokou výživnou hodnotu. Nastavitelný termostat umožňuje ovládat teplotu vzduchu a zadní ventilátor, který vytváří horizontální proudění vzduchu, se postará o rychlé a rovnoměrně vysušení bez nutnosti přeskládávání jednotlivých táců.
Díky těmto dvěma prvkům dokáže sušička udržet dostatečně nízkou teplotu, při které enzymy neztrácejí svou účinnost, ale současně zajistí teplotu vzduchu dostatečnou pro rychlé usušení potravin a nevhodnou pro růst plísní a bakterií. Většina sušiček s jednotlivými sušicími platy nad sebou je konstruována tak, že neumožňuje nastavit teplotu sušení ani správné proudění vzduchu. Tyto přístroje suší odspodu nahoru a vyžadují časté vyměňování sušicích plat (horní za spodní).
Nastavitelný termostat
V sušičce Excalibur byl speciálně konstruován tak, aby umožňoval žádoucí výkyvy teploty. Při vyšší teplotě se povrch produktu rychle vysušuje. Když potom teplota vzduchu poklesne, vlhkost z prostředku potravin vystupuje k suššímu povrchu. Toto kolísání teploty vzduchu rovněž pomáhá udržovat teplotu potravin konstantní během celého procesu sušení.
Sušení je rychlé a nedochází ke ztrátám tepla jako v případě, kdy se sušička musí v průběhu sušení rozebírat. Jeden nebo i více táců lze odejmout, aby vznikl prostor pro sušení větších kusů jako například celého plodu ovoce. Sušička Excalibur se snadno čistí také díky hladkému povrchu táců. Pro sušení dřeně nebo pasty lze použít flexibilní vložky. Teplotu lze termostatem nastavit na 29,4 až 62.7 °C. Čtvercový tvar poskytuje na rozdíl od oválných sušiček více prostoru. V základním provedení je sušička vybavena 9ti polykarbonátovými sušícími tácy o rozměrech 38,1 x 38,1 cm, které lze mýt i v myčce. Celková plocha této sušičky je tedy 806,45 čtverečních cm. Součástí dodávky je návod s radami, jak postupovat při sušení.
Sušit lze širokou paletu nejrůznějších potravin, od obilovin až po prstence sladkého ananasu. Zemědělské plodiny však zdaleka nejsou jedinými potravinami, které lze uchovávat pomocí dehydratace v sušičce! Proužky hovězího masa, kuřete, ryby nebo dokonce zvěřiny je možné marinovat v různých omáčkách s kořením a nasušit na domácí „jerky“ (čti džerky) – sušené kořeněné maso vhodné k přímé konzumaci. Také například jogurt, který v silné vrstvě uložíte na alobal se po usušení změní ve svěže zbarvenou přesnídávku s karamelovou příchutí.
Součástí sušičky Excalibur s časovačem - 9 táců je časový spínač. Potřebnou dobu sušení nastavíte otočením ovladače do požadované polohy. Časový spínač ukazuje zbývající dobudu sušení. Doporučené časy sušení jednotlivých druhů potravin jsou uvedeny v návodu k sušičce ovoce Excalibur.
Raw sušení
Optimální teplota pro zachování enzymů je v rozmezí 45°C - 48°C.
Pro úsporu času se doporučuje nastavit na první dvě až tři hodiny nejvyšší teplota (určená pro danou surovinu) a následně snížit teplotu na méně než 118°F = 47,778°C.
Během prvních dvou až tří hodin, kdy je teplota nastavena na nejvyšší teplotu, dochází k ochlazování vzduchu v důsledku vysoké vlhkosti, která se vypařuje ze surovin, teplota tudíž nepřesáhne 118°F = 47,778°C.
Po dvou až třech hodinách snižte teplotu na 118°F = 47,778°C.
Pokud nemáte možnost snížit teplotu po dvou až třech hodinách, doporučujeme nastavit teplotu už od začátku sušení v rozmezí 105°F - 118°F = 40,5°C – 47,778°C (čím nižší teplota, tím delší čas sušení).
Doporučené nejvyšší teploty v případě nastavení nejvyšší teploty na 2-3 hodiny:
- Ovoce 145°F = 57°C
- Zelenina 125°F = 52°C
- Ořechy 145°F = 57°C
Doporučujeme: DOMÁCÍ PLÁTKY SUŠENÉHO MASA (JERKY)
Vaše „jerky“ bude unikátní hlavně díky úpravě a ingrediencím, které zvolíte. Existuje řada receptů, ale není špatné popustit uzdu fantazii a zkusit si svoje recepty. Lze použít prakticky libovolné kombinace těchto přísad: sojová, worcesterská nebo grilovací omáčka, tomatový kečup, česnek, cibule, kari, ochucená sůl a pepř.
Vyberte si kus libového masa, ve kterém je co nejméně tuku; čím vyšší je obsah tuku, tím kratší bude životnost usušeného produktu. Nejlepší způsob jak získat stejnou velikost plátků je nakrájet maso na kráječi, ale postačí i ostrý nůž. Pokud ovšem použijete nůž, je lépe, bude-li maso částečně zmražené. Maso krájejte buď napříč vláknem nebo po vláknu. V prvním případě bude tužší, ale konsistentnější; ve druhém měkčí, ale také křehčí. Pruhy by měly být 2,5cm široké a 0,5cm tlusté a dlouhé podle libosti. Po nakrájení odstraňte veškerý viditelný tuk.
Pro lepší konzervování maso ještě před sušením ochuťte buď na sucho nebo marinujte. Při ošetření na sucho je možné použít sůl a směs přísad, kterou vetřete do masa. Marináda kombinuje solný roztok s dalšími přísadami a nalije se na maso, dokud se nevstřebá.