Výroba domácího jogurtu bez konzervantů
Důvodů k výrobě domácího jogurtu je hned několik – doma připravíme větší množství jogurtu ihned ke konzumaci, takže bez konzervačních látek, uspoříme finance za nakupování drahých jogurtů v obchodě a nejdůležitější je zdravotní hledisko. Vždycky totiž víte, co váš jogurt obsahuje. Výroba domácího jogurtu není žádnou vědou a zvládne to úplně každý. Domácí jogurt můžete podávat se sušeným ovocem či sušenými ořechy.
Stačí mít připravené čerstvé mléko a neochucený startovací jogurt. Zahřejte mléko na 82 °C. Teplotu měřte teploměrem. Ochlaďte na 37 °C. Vmíchejte sušené mléko. V malém hrníčku důkladně rozmíchejte startovací jogurt s trochou teplého mléka. Směs přidejte do zbývajícího teplého mléka. Dobře promíchejte. Nalijte do jogurtových kelímků. Kelímky postavte na jeden z hlubších táců sušičky. Nastavte teplotu na 43 °C a čas na tři až čtyři hodiny. Jakmile směs ztuhne, ihned ji ochlaďte. V ledničce pak vydrží celý týden. Tímto snadným postupem dopřejete sobě i své rodině jogurt nejvyšší kvality úplně kdykoliv! V sušičce můžete vyrobit i domácí přesnídávku.