Vyrobte si v sušičce lahodné rolády i delikatesy z masa
Zdravé sladkosti a sušené maso místo popcornu!
Když vás honí mlsná, dejte si místo chipsů sušené ovoce! Také jste slyšeli tyto rady výživových odborníků? Jenže pak jste viděli, za jaké ceny se sáček těchto dobrot prodává a bylo po předsevzetí! Nevzdávejte se, svou úrodu si zvládnete díky správně vybrané sušičce a s naším návodem usušit sami – rychle a levně! A pozor, nezůstaneme jen u ovoce, zkuste s námi i maso!
Jablečné křížaly, sušené hrušky, švestky a meruňky chutnají snad každému. Při správném způsobu sušení v nich přitom zůstává zachováno velké množství zdraví prospěšných látek, rozhodně mnohem více než třeba při zavařování. V sušičce ovoce ale zvládnete vyrábět i mnoho dalších dobrot, které vás překvapí!
Recept: Lahodné ovocné plátky a rolády
Možná jste už někdy v obchodě objevili tenké ovocné plátky, které chutnají přímo skvostně a zrovna tak i voní. Jsou vyrobené z dření různého ovoce, navíc mohou být obohacené oříšky. Je to ideální přesnídávka pro labužníky dbající na zdravou výživu, která se vejde do každé kabelky i školní tašky. Viděli jste je, ale nekoupili kvůli ceně? V sušičce si je snadno můžete vyrobit sami! A navíc klidně vyzkoušejte bezpočet variant a přísad.
Postup přípravy:
Rozmixujte ovoce, přidejte ořechy či další plody a hmotu vylijte buď na speciální fólie, které lze k sušárně zakoupit, nebo stačí i pečicí papír. Pokud chcete ovocnou placku po usušení snadno oddělit a skladovat srolovanou, vyplatí se podklad lehoučce potřít olejem. Rolády proložené pečicím papírem nebo fólií pak můžete skladovat třeba ve sklenici. Jsou kdykoli po ruce, stačí je naplnit tvarohem, šlehačkou…
Placky se semínky a oříšky je zase nejlepší nakrájet na proužky a užívat jako zdravou dobrotu samotné – nepůjdou tak dobře srolovat. Skvělé kulinářské pokusy můžete vyrábět i za pomoci jogurtu, který v sušičce ztuhne do příjemné konzistence s karamelovou příchutí. Mísení s ovocnou dření, medem, hnědým cukrem, skořicí, kardamomem či vanilkou se přímo nabízí…
Pro milovníky klasiky
Zdá se vám to moc překombinované? Pak se dejte do klasického sušení plodů ze zahrady. Jablka stačí zbavit jádřinců – nejlépe speciální kulatou škrabkou, nakrájet na kolečka a usušit na výtečné křížaly. Jejich chuť závisí na odrůdě a zralosti jablek. Pokud nechcete, aby křížaly tmavly, namočte je před sušením do vody s citronovou šťávou. Podobně lze usušit i výborné hruškové křížaly. Zvlášť můžete použít slupky, které dají úžasnou chuť a vůni zimním ovocným čajům.
Zrovna tak zdravou pochoutkou, která prospívá mimo jiné trávení, jsou sušené švestky. Vyplatí se je předem nejen vypeckovat a rozpůlit, ale i krátce ponořit do vroucí a ihned poté do studené vody, tedy blanšírovat. Tato úprava naruší voskový povlak na slupkách a švestky se budou rychleji sušit. I tak sušení šťavnatých půlek často trvá téměř 24 hodin. Dlouhé je i sušení sladkých meruněk. Oproti těm z obchodu, které jsou sířené, sice budou mít hnědou barvu, ale o co méně lákavější bude vzhled, o to lepší si doma vytvoříte chuť. A především zdravotní nezávadnost.
Sušit můžete samozřejmě jakékoli další ovoce, včetně lesních plodů, jako jsou borůvky či brusinky, ze kterých poté připravíte skvělý čaj. Zrovna tak lze sušit zeleninu – mrkev nebo petržel později užijete do polévky, sušená rajčata jsou nejlepší naložená v olivovém oleji s česnekem a kořením.
Co která sušička dokáže?
V levnějších je obvykle potřeba občas měnit pořadí sušicích pater, protože je v nich velmi různá teplota. Než si sušičku ozkoušíte, můžete občas sušené ovoce i připálit. Kvalitnější sušičky již mají lepší vedení a cirkulaci vzduchu a teplota v jednotlivých patrech se tolik neliší. Nejdokonalejší jsou sušičky s horizontálním prouděním vzduchu, které vypadají jako trouba a pláty se síty do nich zastrkáváte jednoduše jako pekáče. Patří však k těm nejdražším.
Sušičce samozřejmě nesmí chybět snadno nastavitelný termostat a můžete ocenit i časovač. Sušičky, které suší od 35 °C využívají i vitariáni, zastánci syrové stravy. I když podobnému poněkud extrémnímu způsobu stravování neholdujete, zachovaný obsah vitaminů i enzymů v ovoci a zelenině jistě oceníte. Zůstává i při použití vyšších teplot. Nejnižší teploty oceníte, když chcete sušit bylinky a léčivé rostliny.
Sušení pro „masožravce“
Nepotřebujete doma sušičku, protože si na tyto zdravé pokrmy u vás nikdo moc nepotrpí? Zkuste v ní udělat sušené maso! Je to jednoduché a levné! Plátky nebo hranolky drůbežích řízků, vepřové či hovězí libové kýty můžete sušit při nejvyšší teplotě. Ideální je předem maso marinovat ve směsi oleje a koření, můžete přidat hořčici, med, limetkovou šťávu… Čím libovější maso bude, tím déle po usušení vydrží. Zajímavou pochoutku oceníte nejen na výletě, ale i jako originální pohoštění k pivu a vínu…
Zdroj: www.prozeny.cz